среда, 30 декабря 2020 г.

VAKCINĀCIJAS POLITIKA=VALODAS POLITIKA

 


   2020.gada decembrī pandēmijas epopejā iestājās vakcinācijas fāze. Bija sagatavotas vairākas vakcīnas, un valstīs sākās masveida vakcinācija. Tā savukārt aktualizēja jautājumu par vakcinācijas obligātumu. Politiķi un mediķi izteicās par vakcinācijas brīvprātību, jo vakcinācija nebūs visiem obligāta. Tāds izteikums sāka paralēli virzīties ar cilvēku darbības, uzvedības un komunikācijas dažādu veidu uzskaitījumu. Respektīvi, politiķu lēmumos tika uzskaitīts, ko nevarēs realizēt bez vakcinācijas. Izveidojās jocīgs stāvoklis. No vienas puses vakcinācija nav obligāta. Taču no otras puses bez kancinācijas cilvēks vairs nevarēs eksistēt – strādāt, ceļot, lietot sabiedrisko transportu utt. Tātad vakcinācija apauga ar primitīvu demagoģiju, var teikt – nekaunīgiem meliem.

   Saprotams, saglabājās vēsturiski tradicionālā (no XX gs. otrās puses) neuzticība vakcinācijai. Tā, piemēram, netiek aizmirsta Āfrikā realizētā vakcinācija-sterilizācija. Visjaunākajā laikā cilvēkus mulsina vakcinācija-čipizācija, veidojot digitālos geto, jauna tipa koncentrācijas nometnes.

   Vakcinācijas politikā sastopamā primitīvā demagoģija atgādināja 90.gadu sākumā izteikto ierosinājumu šo primitīvo demagoģiju izmantot valodas politikā; proti, nepieņemt likumu par valsts valodu, nebiedēt ar latv.val. obligātumu, bet tikai attiecīgajos likumos stingri noteikt, ko Latvijā nevar darīt bez latv.val. zināšanām. Ja cilvēks gribētu palikt Latvijā un šeit strādāt, tad viņš bez latv.val. nevarētu iztikt. Cilvēku motivācija mācīties valodu būtu daudz efektīvāka nekā motivācija ar valodas likumu, valodas inspekciju, atestāciju, soda naudām u.tml. Bet to jau tolaik nevarēja realizēt! Valodas politiku vienmēr ir kropļojušas aldermanes, druvietes tipa dāmas. Ja būtu realizēts šis skaistais primitīvās demagoģijas princips, tad nevajadzētu joprojām blādīties par valodas apdraudētību, bet nācijas tēvam nevajadzētu atrauties no sava bezmaksas ēdiena galda un tukši vāvuļot, ka "jāstiprina latviešu valodas lietojums". Demagoģijai var būt arī konstruktīva jēga, un tas ir sen zināms.

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Blogs slēgts

 2021.gada 16.oktobrī slēdzu blogu. Tā teksti tiks izmantoti grāmatā "Pandēmijas paraloģistika", kuru publicēs manā mājas lapā &qu...