пятница, 20 ноября 2020 г.

Pašcieņas stabilitāte jeb irdenums

 


 

   Latvijā pandēmijas laikā Satversme tiek pārkāpta. Tiek pārkāpts 95. pants: "Valsts aizsargā cilvēka godu un cieņu. Spīdzināšana, citāda cietsirdīga vai cieņu pazemojoša izturēšanās pret cilvēku ir aizliegta. Nevienu nedrīkst pakļaut nežēlīgam vai cilvēka cieņu pazemojošam sodam".

   Diemžēl sabiedriskās apziņas un sabiedriskās domas saturs pašlaik (2020.gada nogalē) ir tik satraucošs, ka nākas jautāt: “Cik cilvēkiem Latvijā vēl ir interese par cilvēka goda un cieņas saglabāšanu?”; “Cik daudz vēl ir tādu cilvēku, kuri izjūt un atzīst viņu cieņas pazemošanu pandēmijas laikā?”.

   Jau gandrīz divas paaudzes ilgā dzīve kriminālā kapitālisma cilvēciski necienīgos apstākļos nevar labvēlīgi atsaukties uz pašcieņu un uz prasību valsts iestādēm pret cilvēkiem izturēties līdztiesīgi, bet nevis kā pret varas pielietošanas objektiem. Pašcieņa ir subjektīvi emocionāla izpausme. Tai ir milzīga nozīme cilvēka esamībā. Pašcieņa ir cilvēka socializācijas un pašrealizācijas fundaments. Pašcieņa būtiski atsaucas uz cilvēka iecietību pret citiem cilvēkiem. Cilvēks bez pašcieņas ir iedomīgs, agresīvs, neiecietīgs, slikts darbinieks, slikts kolektīva biedrs. Savukārt valsts attieksme pret cilvēka cieņas saglabāšanu ir attiecīgās politiskās iekārtas viens no galvenajiem rādītājiem.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Blogs slēgts

 2021.gada 16.oktobrī slēdzu blogu. Tā teksti tiks izmantoti grāmatā "Pandēmijas paraloģistika", kuru publicēs manā mājas lapā &qu...