понедельник, 4 января 2021 г.

Neatbildētie jautājumi

  

   Globālo sociālo problēmu analītiķiem jau pandēmijas pašā sākumā bija vairāki jautājumi. Tie joprojām ir neatbildēti jautājumi. Bez atbildēm uz tiem nav iespējams pareizi izprast “COVID-19” būtību.

   Vispirms radās jautājums par pasaules valstu politiskās elites paradoksālo rīcību. Pasaules valstu vadītāji visi kā viens analoģiskā izpildījumā ātri un efektīvi reaģēja pēc saskarsmes ar ne visai bīstamu slimību. Pasaules valstu vadītāji tā nekad nereaģēja agrāk, kaut gan saskārās ar daudz bīstamāku masveida slimību. Epidēmijas un pandēmijas ir bijušas arī senāk. Taču valdošās elites rīcība nekad nebija tik paradoksāla kā 2020.gadā. Gluži pretēji. Agrāk daudzu valstu vadītāji kategoriski nosodīja Pasaules veselības organizāciju (PVO) par histēriskas trauksmes celšanu bez pamatota iemesla. PVO ņēma vērā starptautisko kritiku. PVO atsacījās formulēt pandēmijas kritērijus, kādi nav joprojām 2021.gadā.

   2020.gadā viss notika vēsturiski unikāli. Vairāku dienu laikā uz planētas tika slēgtas valstu robežas; tika limitēta iekšējā transporta kustība; tika pieņemti stingri mēri veselo cilvēku “lokalizācijai”; parlamentiem uzdeva gatavot likumus attālinātā formātā, bet ministrijām vadīt savas nozares arī attālinātā formātā; attālinātā formātā lika strādāt biznesa firmām, mācīties, studēt, rūpēties par veselību, lūgt Dievu; tika ignorētas konstitūcijas, cilvēktiesību normas; lēmumu pieņemšanas gaitā netika ņemts vērā un masu komunikācijā noklusēts zinātnieku viedoklis; tika iesaistīta armija kārtības uzturēšanai; tika izsludinātas komendanta stundas un bargi sodīti tās pārkāpēji; valdības nevis ievāca naudu, bet sāka to lielos apjomos drukāt un lielīgi izdalīt uz visām pusēm; faktiski valdības lepni glāba tos, kurus pašas bija iedzinušas nelaimē ar savu fantastiski paradoksālo rīcību.

   Pasaules politiskās elites paradoksālajai rīcībai var būt divi izskaidrojumi.

   Pirmkārt, doto rīcību nosaka idejiskā pārliecība, konsekventi realizējot noteiktus filosofiskos, morālos, politiskos, ideoloģiskos, ekonomiskos uzskatus.

   Otrkārt, doto rīcību nosaka kāda fatāli grandioza spēka diktatoriskā piespiešana un totāli paniskās bailes tikt sodītam par nepaklausību.

   Pirmais izskaidrojums atkrīt. Pasaules politiskajā elitē valda idejiskais plurālisms. Katrai civilizācijai ir savs idejiski konceptuālais “dievs”. Pat vienas civilizācijas areālā var būt vairāki “dievi”, kuri savā starpā ķildojas un kuriem vienota idejiskā pozīcija nav vajadzīga, un nav viņu esamības mērķis. Pasaules politiķu “korporācijā” brīvprātīga unificēta idejiskā pozīcija nav iedomājama. Pasaules politiķus pakļaut vienai idejiskajai normai, vērtībai, konceptam nav iespējams.

   Reāls ir otrais izskaidrojums. 2020.gadā valdošā politiskā elite tika ar kaut ko fundamentāli piespiesta un iebiedēta. Tātad ir piespiešanas un iebiedēšanas stabila konceptuālā bāze un praktiskās izpildes mehānisms.

   Kā zināms, bija daži izņēmumi (Zviedrija, Baltkrievija). Ne visu valstu vadītāji pakļāvās spiedienam. Viņus nekavējoties sāka kritizēt paklausīgie “kolēģi” un masu mediji. Pret nepakļāvīgajām valstīm sāka izturēties ar lielākām dusmām nekā pret vīrusu “SARS-CoV-2”. Pat netika slēpts ļauns prieks, ka arī Zviedrijā un Baltkrievijā ir mirušie no “kovida”.

   Pandēmijas sakarā aktuāli ir vēl daži būtiski, taču neatbildēti jautājumi.

   Piemēram, kāpēc epidēmija izplatījās tik dīvaini un principā neiespējami? Vispirms epidēmija trijās dienās izplatījās 25 valstīs, bet pēc tam atkal trijās dienās izplatījās 85 valstīs? Labi zināms, ka neviena “dabiskā” epidēmija nevar izplatīties tādā veidā. Ja vīruss izplatās tikai dabiskā veidā, proti, no slimiem cilvēkiem uz veselajiem cilvēkiem, tas nav spējīgs vienlaicīgi inficēt 85 valstis visos kontinentos un pie tam vēl tā, ka infekcijas uzliesmojumi katrā valstī ir vairākās vietās. Pie tam ir konstatējamas vīrusa dažādas modifikācijas.

   Atsevišķs svarīgs jautājums, kāpēc amerikāņu veselības aizsardzības ministrija 2019.gada augusta sākumā “drošības nolūkā” uz pusgadu aizliedza darboties militārās medicīnas institūta infekcijas laboratorijai Fortditrikā Merilendas štatā (The United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases, USAMRIID)? Visai drīz pēc laboratorijas slēgšanas medijos parādījās informācija par jocīgu slimību Fortditrikas apkārtnē sastopamajos veco ļaužu pansionātos.

   Vairāki jautājumi ir adresēti ASV valsts sekretāram (ārlietu ministram) Maiklam Pompeo.

   Kāpēc viņš lika visu informāciju par “COVID-19” turēt slepenībā un neizplatīt ārpus Nacionālās drošības padomes? Kāpēc viņš izdeva rīkojumu slimnīcām, klīnikām un laboratorijām visu informāciju par “COVID-19” nodot tieši Baltam namam un slēpt no medijiem? Kāpēc Pompeo jau 2019.gada novembrī varēja informēt NATO komandierus un Izraēlas armijas komandierus par noslēpumainu vīrusu, kas sāks pēc mēneša cirkulēt Ķīnā?

 

 

 

              

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Blogs slēgts

 2021.gada 16.oktobrī slēdzu blogu. Tā teksti tiks izmantoti grāmatā "Pandēmijas paraloģistika", kuru publicēs manā mājas lapā &qu...